duminică, 10 iulie 2016

Cronica cititorului amator: "Cameleonul de pe Wall Street" - Richard Hains


Wall Street - o lume ca un miraj... un izvor fără sfârșit de iluzii pentru cei care visează cu ochii deschiși la îmbogățirea rapidă, nu se gândesc decât cum vor da lovitura pe piața de capital, cum vor deveni celebri în lumea brokerilor, traderilor si administratorilor de fonduri... Scopul lor în viață este succesul financiar, sacrifică totul pentru atingerea lui și își imaginează deja cum își vor trăi clipa de glorie urmată de o pensionare la 40 de ani și de mulți, mulți ani petrecuți pe o plajă din Caraibe.

"Cameleomul de pe Wall Street" este un thriller inspirat din realitatea crizei financiare din 2008. După ani de viață plină de extravaganțe și excese, Jon Phillips, un trader în cadrul uneia dintre cele mai mari bănci de investiții din Statele Unite, își plănuiește retragerea din activitate prin punerea la cale a unei scheme financiare frauduloase în valoare de multe sute de milioane de dolari. Pentru suspans, mister și captivarea cititorului, evident că planul lui Jon este dat peste cap și acesta este punctul de plecare al unui șir de întâmplări neprevăzute care îl poartă din Statele Unite în Anglia și apoi pe plajele australiene.

Autorul este el însuși un manager de hedge fund. Fiind o poveste a unui "insider" cu atât mai mare este credibilitatea romanului, Hains criticând dur corupția de pe Wall Street. Modul în care ne este prezentat personajul principal, alături de colegii săi de pe Wall Street, ne arată cauza reală a crizei financiare din 2008: criza morală, dispariția oricăror urme de valori umane, principii sau etică, Wall Streetul devenind o Sodoma a lumii financiare moderne.

De la bani negri ai unor mafioți ruși, până la crime "accidentale", toată acțiunea are sarea și piperul care să te facă să nu lași cartea din mână. Eu am citit-o într-un weekend, pe un șezlong, pe plajă, cu zgomot de valuri în fundal. Și a fost o lectură plăcută. V-o recomand cu încredere!

Enjoy reading!


Bogdan
cititor amator


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu