joi, 19 august 2010

E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune !!!

E uşor să faci politică din opoziţie când oricum nu ai soluţii pentru rezolvarea problemelor grave ale ţării. Este vorba aici de o declaraţie politica a domnului Ion Cîlea, vicepreşedintele PSD pe probleme de agricultura, din data de 17.08.2010 publicată in Viaţa Vâlcii. Puteţi să citiţi această declaraţie aici: http://www.viatavalcii.ro/articol.php?ID=69229.

De ce spun că nu are soluţii vicepreşedintele PSD pe probleme de agricultură ??? Simplu! Pentru că in calitatea dumnealui de personaj politic "la putere" în judeţul Vâlcea nu a făcut mai nimic pentru a sprijini agricultura din judeţul pe care îl conduce. Eu, în locul dumnealui, fiind şi doctor inginer în agricultură, aş fi privit acest domeniu ca pe o ambiţie personală. Aş fi pus pe primul loc agricultura din judeţul Vâlcea tocmai pentru a arăta că întradevăr sunt "doctor" în agricultură. Ştiu cum să pun acest domeniu "pe picioare", ştiu cum să îi sprijin pe fermieri, ştiu care este forma de organizare ideală pentru a asigura desfacerea produselor agricole din judeţul Vâlcea. În schimb, dezamăgire !!! Agricultura vâlceană nu a simţit că are un "doctor" alături de ea...

Din nou anticipez replica domnului Cîlea la părerile "neavenitului" Almaşi: "Tânărul ăla habar nu are de agricultură! Mai bine să tacă!".
În schimb, aşa cum v-am obişnuit, nu tac !!! Pentru că mult prea mult timp prea mulţi am tăcut şi mult prea puţini au vorbit!!!

Ce putea să facă preşedintele CJ Vâlcea în sprijinul agricultorilor ? Chiar dumnealui spune în declaraţia sa că nu există centrele de colectare a produselor (legume, fructe, lapte, etc.). Perfect!!! Aici suntem de acord... Dar nu am auzit în peste doi ani de mandat ai domnului Cîlea de o încercare măcar de gândire a unei Strategii de dezvoltare a agriculturii în judeţul Vâlcea !!! De dezbateri cu "actorii" acestui sector în urma cărora să reiasă nişte concluzii pe baza cărora să acţioneze şi Consiliul Judeţean.
Ce ar trebui să cuprindă o asemenea Strategie ??? Lucruri elementare care să ne ajute să ne facem o imagine clară asupra potenţialului agricol al judeţului. Ar trebui făcută o analiză SWOT care să ne spună ce oportunităţi avem şi pe care trebuie să le fructificăm. Unde creştem vaci, unde oi, unde cultivăm grâu, unde legume, fructe, viţă de vie, etc. Nu sunt "doctor" în agricultură dar am impresia că lucrurile acestea ţin de bunul-simţ.
Un alt lucru pe care trebuie să îl conţină Strategia este organizarea zonală a colectării produselor agricole. Ar trebui să se propună amplasamente foarte bine gândite pentru centrele de colectare unde cererea (comercianţi sau procesatori) se va "întâlni" cu oferta (fermieri).

Administraţia se poate implica activ. Consiliul Judeţean în colaborare cu primăriile din judeţ, pe baza Strategiei de dezvoltare a agriculturii în judeţul Vâlcea, pot demara înfiinţarea acestor centre. Resursele financiare pot proveni de la bugetul CJ, de la bugetele primăriilor sau din fonduri guvernamentale şi europene. Parteneriatele CJ-primării sunt eligibile pentru a solicita fonduri europene pentru înfiinţarea acestor centre de colectare.

De asemenea, în subordinea consiliilor judeţene se află Camera Agricolă, instituţie cu rol în acordarea consultanţei fermierilor. Care este activitatea acestei instituţii în judeţul Vâlcea? Cum v-aţi implicat domnule preşedinte în activitatea acestei instituţii???

Dar ce să facem domnule preşedinte ??? Să aşteptăm să vină ministrul agriculturii să ne facă "ordine" la noi acasă??? Nu suntem în stare nici măcar să ne hotărâm ce vrem să producem, cum vrem să colectăm !!! Sunteţi managerul acestui judeţ, domnule Cîlea!!! Gestionaţi şi sectorul agriculturii cu atât mai mult cu cât sunteţi, conform studiilor, un specialist în domeniu!!!

În momentul în care dumneavoastră aţi avea rezultate în judeţul Vâlcea inclusiv declaraţiile dumneavoastră politice în calitate de vicepreşedinte al PSD vor căpăta greutate !!! Acum, cu scuzele de rigoare, sunt doar vorbe goale !!!

Cu stimă,

Bogdan Almaşi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu